Kosttillskott med Ashwagandha

Ute på marknaden finns det många olika kosttillskott att välja mellan, alla med sina olika fördelar. Den vanligaste under vinterhalvåret är d-vitamin, som man normalt sett får från solen. Det finns också ett annat kosttillskott som inte är lika känt i Sverige och det är ashwagandha.

Ashwagandha är en ört som ursprungligen kommer från Indien, och är välanvänd från den ayurvedisk traditionen, och kommer ursprungligen från den indiska läkekonsten. Själva plantan är en adaptogen ört som man använder frukt, blad och rötterna av. Det är rötterna som ska ha den bästa verkan.
Örten innehåller substansen withania som sänker kortisolnivåerna i kroppen, och stress. Vanligt är att örten intages för att sova bättre och bli piggare. Man kan säga att Ashwagandha står för styrka och livskraft.

Ashwagandha, dosering.

Örten ashwagandha finns i formerna kapsel och pulver. Kapslarna ska tas en styck, två gånger om dagen före måltid. Fördelarna med kapslarna är att du får rätt dosering varje gång, och man behöver ej dricka något som smakar illa.

Har man svårt för att svälja kapslar är pulver att föredra. Rekommendationerna är att ta ½ tsk om dagen i en veckas tid, för att sen öka försiktigt. Det är viktigt att man inte överskrider maxdosen som är på 2 tsk. Pulvret kan man enkelt hälla i sitt glas med vatten och dricka, men många föredrar att ta det i sin yoghurt eller gröt. Viktigt är att man inte överskrider sin dos, annars kan man få upprörd mage, illamående eller diarre. Ammande eller gravida ska inte heller inte ta denna ört.

Ashwagandha är GMP certifierad.